Fundacja Hematologii Rodziny Bogdani
dr n. med. Elżbieta Kisiel
Absolwentka Wydziału Lekarskiego CM Uniwersytetu Jagiellońskiego, specjalista chorób wewnętrznych, specjalista hematologii, doktor nauk medycznych. Całe życie zawodowe czynnie związana z hematologią. Specjalizację z hematologii oraz tytuł doktora nauk medycznych uzyskała w Klinice Hematologii CM UJ. Wieloletni kierownik Oddziałów Hematologii ( Świętokrzyskie Centrum Onkologii, Instytut Hematologii i Transfuzjologii w Warszawie). Członek Polskiego Towarzystwa Hematologów i Transfuzjologów oraz Polskiej Grupy Badawczej Chłoniaków. Autor i współautor licznych publikacji w piśmiennictwie polskim i światowym oraz licznych prezentacji zjazdowych. Posiada duże doświadczenie w onkohematologii. Bierze udział w międzynarodowych badaniach klinicznych.
dr n.med. Maria Gajecka Bożek
Absolwentka Wydziału Lekarskiego Śląskiej Akademii Medycznej, ze specjalizacją II stopnia z pediatrii, doktor nauk medycznych. Pracę zawodową rozpoczęła w 1969r. w Szpitalu w Zawierciu, od 1983 do czasu przejścia na emeryturę w 2007 pełniła tam funkcję Ordynatora Oddziału Chorób Dzieci, w latach 1970-2012 lekarz konsultant w Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Zawierciu, w latach 1970-1983 pracowała w Poradni dla Dzieci Zdrowych i Chorych oraz w higienie szkolnej Członek Polskiego Towarzystwa Lekarskiego, Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego, Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii Dziecięcej i Polskiego Towarzystwa Neurologii Dziecięcej W 1997 r. zostaje wybrana posłanką na Sejm RP III kadencji, pracuje w Komisji Zdrowia oraz Komisji Polityki Zdrowotnej, w 2001 r. wybrana ponownie i zostaje Wiceprzewodniczącą Komisji Zdrowia, pracuje również w Komisji Samorządu Terytorialnego Od 2012 r. Przewodnicząca Stowarzyszenia Wychowanków Śląskiej Akademii Medycznej, działa w Radzie Społecznej Fundacji Aktywacji Rehabilitacji oraz Fundacji „Podziel się z innymi” im. Henryki Rudzkiej Całe życie zawodowe skutecznie realizuje projekty w zakresie programów polityki zdrowotnej, rehabilitacyjnej i społecznej
Ks.Stanisław Wybański
Ksiądz Kanonik Stanisław Wybański, kapłan archidiecezji częstochowskiej, ur. 22.06.1957 r. Od 1998 r. proboszcz i kustosz katolickiej parafii Trójcy Przenajświętszej i Sanktuarium NMP Skarżyckiej w Zawierciu.
Ewa Mentel
Abiturientka Wydziału Filologii Angielskiej Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Od 1993 r. jest zatrudniona w spółce Optopol. Od 2012 r. pełni funkcję Dyrektora Biura Zarządu Spółki OPTOPOL Technology S.A., w Zawierciu.
Adam Bogdani
Absolwent Wydziału Prawa Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Karierę zawodową rozpoczął w Wojewódzkim Oddziale Naczelnej Organizacji Technicznej w Opolu na stanowisku Kierownika Działu Organizacji, a następnie pełnił funkcje kierownicze kolejno w Kombinacie Obrabiarek Ciężkich w Porębie i Okręgowej Dyrekcji Rozbudowy Miast i Osiedli Wiejskich w Bytomiu. Od 1981 r. przez kilkanaście lat prowadził Zakład Optyczny w Zawierciu. W 1993 r. założył spółkę OPTOPOL, i systematycznie rozwijając jej działalność, z małej rodzinnej spółki stworzył firmę o zasięgu globalnym. Okulistyczna aparatura diagnostyczna produkowana przez firmę jest znana i używana na całym świecie. Od 2007 r. do końca 2011 r. pełnił funkcję Prezesa Zarządu Spółki OPTOPOL Technology S.A., a przez następny rok funkcję jej Doradcy.